Integrale samenwerking Koppelkansen

Cocreatie

Gemeente Amsterdam, Waternet, Liander

Periode

2021 - heden

Over dit project

Er komen grote infrastructurele opgaven op onze steden af. Denk aan klimaatverandering, de energietransitie en de circulaire economie. Deze uitdagingen zijn te groot en te complex om binnen individuele sectoren op te lossen. In het Koppelkansen Traject werken daarom de gemeente Amsterdam, watercyclusbedrijf Waternet en netbeheerder Liander vergaand samen op de vraag: Hoe kunnen we grote maatschappelijke opgaven en ambities tegelijkertijd en in samenhang realiseren?

Het Koppelkansen-traject is onderdeel van het grotere Kennisactieprogramma Water. In dit landelijke ontwikkelprogramma onderzoekt men nieuwe, integrale vormen van samenwerking op innovatie en kennisontwikkeling. Doel is, om de realisatie van duurzame, circulaire en klimaatbestendige oplossingen te bevorderen met alle nodige soorten kennis. Maar ook: om kennis die in het veld wordt ontwikkelt in de interactie tussen onderzoekers, praktijkvernieuwers, en bestuurders, actiegericht te maken.

Op verschillende (schaal)niveaus ben ik sinds 2021 aan het traject verbonden voor de strategische communicatie, en begeleid ik het proces om contentstrategie en propositie invulling te geven.

Ook strategische ondersteuning nodig in je transitie-traject?

Een initiator en/of aanjager van integrale (keten)samenwerking vervult vele uiteenlopende rollen. Ik kan jou ondersteunen bij: stakeholder-gesprekken, ontwerp en facilitering van cocreatie, ontwikkeling van strategie, concept en communicatie. Als transitiestrateeg leg ik gemakkelijk de zinvolle (dwars)verbanden in complexe vraagstukken. En indien jouw traject daar om vraagt, betrek ik aanvullende inhoudelijke expertise uit mijn netwerk.

De vele partijen die in Koppelkansen samenwerken, zijn er inmiddels van doordrongen dat een nieuwe manier van denken, doen en organiseren nodig is om de stad duurzaam en circulair te ontwikkelen. Onder de noemer ‘Wezenlijke Winstpunten’ ontwikkelt Koppelkansen een succesvolle aanpak die wordt gekenmerkt door kleine, kernachtige innovatiestappen die elkaar relatief snel opvolgen. Niet alleen de techniek en/of de dagelijkse praktijk wordt erin tegen het licht gehouden, maar ook de regels, denkwijzen en infrastructuur die daar vorm en richting aan geven.

Het ontsluiten en toegankelijk maken van de reeds ontwikkelde kennis en innovaties uit het programma is hier mijn uitdaging. Ik werk daartoe nauw samen met de aanjager(s) van het project, en zorg voor afstemming en cocreatie met het ontwikkelteam. Koppelkansen positioneert zich inmiddels als een ‘instrument voor omdenken’  en werkt op moment van schrijven aan de oplevering van methoden en kennisproducten die breed toepasbaar zijn in stedelijke transitie-opgaven. 

COMMUNITY MANAGEMENT

cocreatiesessies, projectcommunicatie

CONTENTSTRATEGIE

propositie-ontwikkeling, strategische communicatie

TRANSITIEWERK

visie ontwikkeling, stakeholderdialoog


Andere projecten