Ook met betrekking tot het waterbeheer moeten in Nederland dringende transitiekwesties worden beantwoord. Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) is in Nederland het kenniscentrum van de waterschappen en provincies, dat zich met de sector onder andere buigt over de kansrijkheid van innovaties en systeemveranderingen in het huidige waterbeheer.
Voor STOWA deed ik een verkennend onderzoek naar de kansen voor decentrale sanitatie in de transitie van de watersector. In Nederland lopen drie actuele projecten op gebied van decentrale verwerking van afvalwater. Voor de verkenning nam ik de drie pilotprojecten onder de loep over de geleerde lessen, de inbedding in de organisaties en de kansen voor de toekomst.
Schatgraven in je transitieprogramma?
Ik kan een evaluatie of monitoring voor je opstellen en uitvoeren. Zelfstandig of in samenwerking met je partners. Vanuit de opbrengsten van interviews met kennisexperts en andere betrokkenen kan ik een iteratie voor je doen en inzichten, kansen en uitdagingen samenbrengen, bijvoorbeeld om een ontwikkelagenda voor beleid vast te stellen.
De cases in Sneek, Rotterdam en Oosterwold/Almere verenigen inzichten op drie schaalniveaus: Gebouw-Buurt-Wijk. Het werd een interessante vergelijking, omdat Waterschoon in Sneek de langstlopende pilot in ons land is op het gebied van decentrale sanitatie, Oosterwold de grootste schaal heeft, en Blue City voortkomt uit een bestaande, succesvolle samenwerking tussen (overheids)partijen.
De oogst die ik optekende uit interviews met betrokkenen en kennisexperts in de drie pilotprojecten werd de basis voor mijn advies aan STOWA over vraagstukken die zich lenen voor een vervolg binnen én buiten de watersector.