In coproductie met het EIT Urban Mobility, een initiatief van de Europese Unie, ontwikkelde ik met samenwerkingspartner en mobiliteitsexpert Ananda Groag (Reframe) een online cursus (MOOC) voor professionals die werkzaam zijn in gebiedsontwikkeling en mobiliteit.
Het European Institute for Innovation & Technology co-financiert het platform Urban Mobility Courses om vanuit de Europese Unie de nodige impuls te geven aan de mobiliteitstransitie, o.a. door de ontsluiting van kennis en de ontwikkeling van talent. Op het UMC platform vind je talrijke kennisproducten met betrekking tot mobiliteit; het is een uitstekende bron om je professionele kennis te verrijken wanneer je werkzaam bent in mobiliteit en/of gebiedsontwikkeling.
EIT Urban Mobility richt zich specifiek op de relatie tussen mobiliteit en de (kwaliteit van de) leefomgeving. Alsmaar groeiende Europese steden kunnen alleen dán leefbaar blijven wanneer nieuwe, duurzame vormen van mobiliteit worden geïntegreerd. De europese visie draait hier om het verbeteren van de leefomgeving door innovaties te stimuleren en de kennisbasis van beleidsmakers en professionals te verbreden en verdiepen.
Kennis tot waarde maken in een transitiegebied?
Ik kan je adviseren en ondersteunen bij het vertalen van kennis uit pilots, onderzoeken of (transitie)trajecten naar effectieve content. Vanuit mijn communicatie-achtergrond ben ik bedreven in het maken van de vertaalslag naar kennisproducten, positionering en doelgroepen.
In de cursus Car Sharing: the smart way to drive laten we onder meer zien wat ervoor nodig is om de verschillende vormen van autodelen tot bloei te brengen en de meerwaarden voor de stadse leefomgeving te oogsten. Hierbij brengen we o.a. de belangen en strategische keuzes van overheden in verband met belangen van aanbieders en bewoners. Doordat de onderlinge afhankelijkheden inzichtelijk worden, kunnen cursisten beter begrijpen waarom autodelen weliswaar een enorm groeipotentieel heeft, maar zich nog steeds in een niche bevindt.
De cursus is een inleiding op de modaliteit Autodelen, en is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn op gebied van mobiliteit en stadsplanning, voor studenten in deze gebieden, – en voor iedereen die betrokken is bij het maken van geïnformeerde besluiten over mobiliteitsstrategie.
Inhoudelijke vragen over (community-)autodelen?
Bij de ontwikkeling van deze cursus putte ik uit mijn ruime ervaring met deelmobiliteit. Contact me wanneer je advies zoekt over autodelen; in het bijzonder over community/coöperatief autodelen en participatieve deelconcepten en hun waarde voor de stad. Voor onderwerpen als community-vorming, cocreatie/co-productie, facilitering vanuit overheden, organisatiemodel/rechtsvorm/commons ben je bij mij aan het goede adres.
COPRODUCTIE
cocreatiesessies, cursusformat, contentcreatie
ONDERZOEK
brononderzoek, veldonderzoek
KENNISONTWIKKELING
kennisproduct voor professionals in de mobiliteitstransitie